Kako i koliko često moram raditi pohranu podataka?

Navigation:  Najčešća Pitanja & Odgovori >

Kako i koliko često moram raditi pohranu podataka?

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Pohrana Baze Podataka Programa

 

Pohrana Baze programa važan je dio sigurnosti u radu sa programom.

Baza programa sadrži sve informacije unesene u program, te ukoliko se dogodi problem u radu s programom, moguć je nestanak svih unesenih podataka. Problemi u radu su neizbježni, iako možda ne tako česti, ipak se dogode. Nezgode kao nestanak struje za vrijeme unošenja podataka, mehaničko otkazivanje rada tvrdog diska, koji pohranjuje sve podatke, te slučajno brisanje podataka, samo su neki od teškoća.

 

Pravodobno pohranjivanje podataka, omogućit će vam da ukoliko se problem dogodi, ipak možete povratiti većinu podataka, te nastaviti sa radom odakle ste stali.

 

Pohranjivanje podataka je vrlo jednostavno te se izvodi jednostavnim pozivom funkcije pohranjivanja i to:

- putem Postavka Programa - odabirom kartice Pohrana Podataka

- putem kartice na Glavnoj Alatnoj Traci - Alati Programa

 

Kako pohraniti podatke?

Moguće je lokalno pohranjivanje podataka (Pohrani u Mapu Pohrane), ili vanjsko pohranjivanje (Pohrani u Proizvoljnu Mapu)

 

Lokalno Pohranjivanje

 - Bazu programa pohranjuje u lokalnu mapu "Backup" koja se nalazi u mapi u kojoj je instaliran i sam program MojaZgrada.NET
 - omogućuje brzi pristup pohranjenim podacima (povrat podataka) te je korisno kod redovitog pohranjivanja - ne smije biti jedini način pohranjivanja

 

Vanjsko pohranjivanje

 - Bazu programa može pohraniti u mapu po izboru, ali je predviđeno da ta mapa bude na vanjskom uređaju (vanjski disk)

 - ovaj način osigurava sigurnost podataka ukoliko dođe do brisanja ili oštećenja programa ili njegovih podataka

 - naša preporuka je također na vanjski uređaj pohraniti i datoteku Licence programa (kako bi nakon uspostave rada računala, povratili licencirani program spreman za nastavak rada)
 

Kada pohraniti podatke?

Pohranu podataka poželjno je napraviti:

obavezno prije instalacije nove verzije programa
Prije nego pokrenete nadogradnju programa, izaberite sa kartice Alati Programa - Pohrani u Mapu Pohrane, kako bi lokalno pohranili podatke ukoliko dođe do greške pri nadogradnji programa!

redovito prilikom veće količine unosa novih informacija u program

vremenski sami odredite ovisno o količini unosa informacija u program (npr. jednom tjedno, jednom mjesečno)

 

Imajte na umu da je potrebno unijeti ponovno sve novo unesene podatke od trenutka kada ste napravili zadnju pohranu baze programa, do trenutka kada se problem dogodio!

 

Na što je potrebno paziti?

Pohrani podataka možete radi dodatne sigurnosti dodijeliti Lozinku Arhiviranja, iako to nije neophodno. Samo je potrebno zapamtiti dodijeljenu Lozinku kod povrata podataka, jer ukoliko je zaboravite, nećete biti u mogućnosti povratiti podatke!

 

Ukoliko često ili redovito radite pohranu podataka, unutar Mape pohrane, nakupiti će se veliki broj arhiviranih podataka (datoteka arhive) koje će bespotrebno zauzimati mjesto na računalu. Naša preporuka je da u prosjeku zadržavate do najviše deset zadnjih lokalnih verzija pohrana, te da starije izbrišete sa računala. Pohranu radite sa opcijom "datuma u nazivu", kako bi lakše odredili koje su pohrane starije a koje novije.