Evidencija Virmana

Navigation:  Referenca Alata Programa > Poslovne Knjige >

Evidencija Virmana

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Evidencija Virmana

 

clip0035_zoom70

 

Evidencija Virmana omogućuje uvid u sve izrađene virmane prilikom izrade Obračuna Pričuva obveznika.

Forma Virman grafički prikazuje izgled Virmana te omogućuje njegovu obradu prema potrebi izborom na funkciju Obrada.

 

Lista Virmana sadrži listu virmana grupiranu prema Periodu Zaduženja. Listu možete jednostavno grupirati prema želi povlačenjem izabrane kolone u polje za grupiranje.

 

Lista Virmana predviđena je kao privremena lista uplatnica, te nije predviđeno njezino trajno spremanje u bazu podataka za razliko od zaduženja na kojima se virmani temelje, a koji se trajno spremaju u evidenciju zaduženja - Knjigu Zaduženja Obveznika. Listu, nakon ispisa Virmana na uplatnice, te slanja Virmana obveznicima nije više potrebno pohraniti, pa možete izbrisati odabrane ili sve Virmane sa liste prije izrade novih zaduženja pričuva i njihovih ispisa virmanima.

 

Izabrati više Virmana sa popisa možete držeći pritisnutu CTRL tipku te lijevom tipkom miša kliknite na izabrane stavke na listi.

 

Izabrane stavke možete izbrisati odabirom funkcije Obriši Izabrane.

Virmane unutar određenog perioda možete obrisati odabirom funkcije Obriši Period.

Sve Virmane sa popisa možete obrisati odabirom funkcije Obriši Sve.

 

Prema potrebi možete kreirati novi Virman te ručno popuniti potrebne stavke odabirom funkcije Novi Virman.

Seriju Virmana pozivate odabirom funkcije Nova Serija. Pokreće se forma za izradu serije virmana Izrada Serije Virmana.

 

Radi lakšeg pregleda stavaka u evidenciji virmana, možete privremeno minimizirati pogled na uplatnicu klikom na strelicu u naslovu grupe za uplatnicu (^ Virman) ili dvostruko kliknuti na naslov grupe uplatnice.

 

Ispis uplatnica vrši se na standardne uplatnice u kompletu za ispis na A4 formatu. Postavke ispisa su podešene za ispis na 3 uplatnice spojene redosljedno.

Preporuka je koristiti uplatnice predviđene za računalni ispis koje ne sadrže kućice za pojedino slovo već bijeli prostor za računalni upis.

 

Postavke ispisa možete prilagoditi vašem uređaju prije ispisa na Pred-pregledu ispisa koji se pokreće prije samog ispisa.

Najčešće će biti potrebno samo prilagoditi Gornju marginu pomicanjem gornje margine gore - dolje dok ispis na uplatnice nije savršeno podešen.
 

clip0036

 

Uz program smo vam dostavili primjer uplatnice u obliku slike koja se nalazi u mapi instalacije programa - pod nazivom HUB-3A.png koju možete postaviti kao predložak prilikom obrade postavki izvještaja. Postupak prilagodbe možete pogledati u poglavlju Brzi Tutorijali.

 

Ispis uplatnica vrši se odabirom funkcije Ispis Virmana.

 

Bar-Code oznaka na Virmanima

 

Od verzije 1.0.7 programa, uvedena je mogućnost izračuna i ispisa Bar-Code oznake na virmanima uplata. Bar-Code oznaka standardizirana je formatom PDF417 i prikazuje se za to predviđenom prostoru.

Bar-Code oznaka izračunava se prilikom izrade zaduženja pričuva za Obveznike, te ukoliko je opcija prikaza Bar-Code na virmanima uključena u postavkama programa, na svakom Virmanu se prikazuje generirana Bar-Code oznaka.

 

Bar-Code oznaka predviđena je za plaćanje uplatnica zaduženja skeniranjem putem Internet i mobilnoga bankarstva!

 

Bar-Code opciju možete uključiti u Postavkama Programa - Izvještaji

 

Ukoliko je potrebno naknadno obraditi virman, Bar-Code oznaka će prilikom spremanja promjena automatski biti izračunata i generirana.

 

Prikaz Bar-Code oznake na samoj formi je demonstracijskoga karaktere, te nije stvaran obračun.

Bar-Code oznake generiraju se za ispis, te ih je moguće provjeriti samo u Pretpregledu ispisa skeniranjem sa za to predviđenom aplikacijom!

 

Get-InfoVAŽNO

Provjeru informacija Bar-Code oznake možete provjeriti jednostavno i sami, ukoliko posjedujete Android smart phone, ili neki drugi uređaj:

Za Android telefone:

- na Google Play trgovini potražite Bar-Code Scanner aplikaciju koja prepoznaje PDF417 format (npr. PDF417.Mobi) te ju preuzmite na mobitelu.

- aplikacijom možete jednostavno skenirati Bar-Code oznaku na izvještaju u Pretpregled ekranu (prije ispisa), uz uvećanje pogleda Bar-Code prema potrebi.

 

Ispis Koverti
 

Programom je omogućen jednostavan ispis koverti za Obveznike izabrane zgrade. clip0185

Pozivom na funkciju Ispis Koverti generira se ispis u formatu standardnih koverti za slanje uplatnica (C65Envelope), a potrebno je dodatno prilikom ispisa podesiti opcije izabranoga pisača (printer), kako bi se koverte ispisivale automatski putem utora za koverte na pisaću, ukoliko on postoji.