Unos Rezervacija

Navigation:  Referenca Alata Programa > Rezervacije >

Unos Rezervacija

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Unos Rezervacije

Unos Rezervacije

 

Izrada nove Rezervacije za Gosta otvara se izborom alata Unos Rezervacije na paleti alata pod grupom Rezervacije.

Na Glavnoj Alatnoj Traci izaberite Nova Rezervacija

Kreirati će se nova Rezervacija i automatski popuniti neki elementi Rezervacije osnovnim vrijednostima: Šifra Rezervacije, Datum Rezervacije, Broj Odraslih, Broj Djece.

 

Prije unosa stavaka Rezervacije obavezno izaberite Gosta sa padajućeg  izbornika ukoliko je gost već uveden u Evidenciju. Ukoliko nemate gosta u evidenciji te želite unijeti novog gosta, izaberite alat Evidencija Gostiju te tamo unesite sve potrebne informacije o Gostu prije kreiranja Rezervacije.

 

Na izborniku Jezik Potvrde možete izabrati jezik ispisa Potvrde Rezervacije ukoliko je gost stranac te želite omogućiti gostu bolje razumijevanje Potvrde Rezervacije.

Izbornik Napomena Potvrde vam omogućuje da unesete proizvoljan tekst u središtu izvještaja potvrde, koji možete iskoristiti za obavještavanje gosta slobodnim informacijama koje smatrate važnim a nisu dio generiranja potvrde (npr. informacijama o posebnoj naplati boravišne Pristojbe ili dozvoli za kućne ljubimce). Napomenu također možete prevesti alatom za automatski prijevod odabirom gumba za prijevod

 

Stavke Rezervacije

Stavku Rezervacije unosite tako da redoslijedom izabirete unose sa izbornika unutar grupe Stavke Rezervacije i to slijedećim redom:

 

- Termin OD

- Termin DO

- Smještajna Jedinica (cijene jedinica automatski filtrirane ovisno o sezoni)

Cijena noćenja i Broj noćenja automatski se izračunavaju, te nakon izračuna potvrdite unos stavke na gumb Dodaj Stavku . Stavka Rezervacije biti će dodana na listu stavaka trenutne Rezervacije.

 

       Možete dodati više stavaka na Rezervaciju. Stavke Rezervacije se automatski kreiraju ovisno o Sezoni unutar kojih se termini nalaze! Na prijelazu Sezona kreiraju se dvije stavke od kojih svaka stavka sadrži termin unutar odgovarajuće Sezone.

Ovaj postupak omogućuje vama i vašem Gostu uvid u točan obračun cijena noćenja za svaku sezonu, pa nema nesuglasica oko krajnjeg izračuna cijene u potvrdi Rezervacije.

 

Važno!

Zbog načina obračuna Sezona kod kojih je bitno da je zadnji dan prethodne Sezone jednak prvom danu iduće Sezone, radi pravilnog automatskog izračunavanja noćenja (računaju se noćenja a ne dani!), prilikom odabira zadnjeg dana prethodne Sezone kao prvog dana Rezervacije s nastavkom u novu Sezonu, prva stavka Rezervacije izračunati će se sa nultim vrijednostima za broj noćenja i iznosa Rezervacije.

 

U tom slučaju ovu stavku možete slobodno izbrisati radi redundancije, jer ne utječe na iznos i obračun Rezervacije!

Izabranu Stavku Rezervacije možete obrisati klikom na gumb sa crvenom oznakom Obriši Stavku pored gumba za dodavanja stavke

 

Cijelu Rezervaciju možete obrisati tako da na Glavnoj Alatnoj Traci izaberete Obriši. Da bi spremili promjene izaberite Snimi.

 

Faktor uvećanja cijene

Ukoliko imate potrebu za promjenom cijene Rezervacije (npr. povećanje cijene smještaja zbog manjeg broja dana Rezervacije) u postavkama programa možete uključiti prikaz Faktora Uvećanja cijena koji će se prikazivati na formama Rezervacija, Ponuda i Računa. Faktor uvećanja omogućuje povećanje cijene smještaja u postocima od 0% - 100% za svaku stavku pojedinačno. Popust na Rezervaciju je moguće neovisno naknadno obračunati na cjelokupni iznos Rezervacije.

 

Dodatne stavke Rezervacije

Dodate stavke Rezervacije služe za unos dodatnih informacija o uslugama ili proizvodima koje želite staviti u Rezervaciju za gosta. Najčešće su to usluge pansiona, polupansiona,  ili pomoćnih ležajeva za gosta.

Sve dodatne stavke se unose iz liste dodatnih usluga koje unosite u predviđenom alatu (Administracija/Dodatne Usluge).

Evidenciju dodatnih usluga možete pozvati preko poveznice "Nova Usluga" na samoj formi za unos Rezervacije, koja će otvoriti formu za unos i evidenciju dodatnih usluga.

 

Postupak unosa Dodatne Stavke Rezervacije je slijedeći:

- Izaberite uslugu sa padajućeg izbornika Usluga

- unesite količinu usluge (količina ovisi o vrsti usluge i načinu obračuna)

- prihvatite odabir klikom na gumb Dodaj Stavku

 

Brisanje Dodatne Stavke Rezervacije vrši se odabirom željene dodatne stavke Rezervacije, te klikom na gumb Obriši Stavku

 

Nakon završetka unosa Rezervacije, na Glavnoj Alatnoj Traci izaberite funkciju Snimi.

 

Izvoz Ili Ispis Rezervacije

 

Izabrani jezik Rezervacije (izbornik Jezik Potvrde) utječe na sve opcije ispisa i izvoza dokumenta Rezervacije!

 

Rezervaciju možete ispisati tek nakon snimanja promjena tako da na Glavnoj Alatnoj Traci izaberete Ispis Potvrde.

Rezervaciju možete poslati direktno gostu putem e-pošte (ukoliko su postavke slanja e-pošte pravilno podešene) odabirom na Pošalji Potvrdu nakon čega će program prvo ispisati Rezervaciju u PDF format dokumenta te vas upitati za spremanje tog dokumenta, a onda pokrenuti prozor za slanje e-pošte sa dokumentom već uključenim kao prilog e-pošte.

Rezervaciju možete Izvesti u neki od ponuđenih formata sa izborom na Format Izvoza u Glavnoj Alatnoj Traci.

 

Ukoliko pripadate sustavu oporezivanja te obračunavate porez rezervacije, odaberite na padajućem izborniku Porez Rezervacije (ukoliko već nije izabran). Jednom izabran Porez Rezervacije ostati će zapamćeni u postavkama programa te se automatski postaviti na izborniku za obračun rezervacija.

Izabran Porez Rezervacije

Izabran Porez Rezervacije

 

Dodatne funkcije sa Alatne Trake unutar grupe Orada Rezervacija omogućuju:

- Prenesi u Račune omogućuje prijenos spremljene rezervacije direktno u prozor unosa novog Računa, prilikom čega se sve stavke rezervacije automatski prebacuju u stavke Računa te omogućuje daljnja obrada Računa

(prije prijenosa u Račun, prozor unosa Računa mora biti zatvoren, kako bi se postupak pravilno obavio)

- Prenesi u Knjigu Gostiju omogućuje da izabranoga Gosta na kojeg glasi Rezervacija automatski prebacite u Knjigu/Popis Gostiju te automatskim prelaskom u prozor Knjige Gostiju možete nastaviti unos ostalih gostiju u Knjigu.