Postavke FTP poslužitelja za sinkronizaciju

Navigation:  Referenca Alata Programa > Ostale Funkcije >

Postavke FTP poslužitelja za sinkronizaciju

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

U ovom poglavlju ćemo objasniti kako podesiti FTP poslužitelj kako bi omogućili automatsku sinkronizaciju termina zauzeća sa internet stranicama koji sadrže kalendare termina zauzeća vaših jedinica. Program za sinkronizaciju termina koristi standardiziranu vrstu zapisa zauzeća kalendara u iCalendar formatu.

iCalendar format sadrži sve potrebne informacije o zauzeću jedinica, te ovisno o izabranom načinu pregleda unutar Kalendara Termina, omogućuje izvoz samo rezerviranih jedinica, ili uz rezervirane jedince i one u obradi.

 

Prilikom izvoza kalendara iz Kalendara termina, uzimaju se u obzir sva zauzeća za tekuću godinu.

Ukoliko je postojeća datoteka iCalendara već kreirana na odredištu, ona se zamjenjuje novom.

 

Postavke FTP Poslužitelja (Servera)

 

 

Postavke FTP Servera omogućuju direktan izvoz kalendara termina zauzeća u standardnom iCalendar formatu, na Internet server koji će se koristiti za sinkronizaciju sa kalendarima termina na Internetu. Ukoliko ne želite koristiti direktan izvoz termina zauzeća u iCalendar formatu na web server, isključite oznaku Korist FTP poslužitelj za Sinkronizaciju.

 

Možete izabrati lokalnu mapu za izvoz iCalendar datoteke, te sami dalje upravljati opcijama sinkronizacije iz izabrane lokalne mape.

Ukoliko ni lokalna mapa nije izabrana, program će prilikom izvoza upitati za izbor mape izvoza.

 

Ukoliko izaberete koristiti FTP server, potrebno je razumjeti način rada servera na kojeg se želite spojiti i postaviti datoteku iCalendara.

 

Program Apartmani.NET koristi komponentu (FTP Klijent) za direktan pristup FTP servera, te nije potrebno koristiti dodatne programe.

 

Definicija FTP servera može biti slijedeća:

- FTP server je udaljeno računalo (poslužitelj) koje je trajno spojen na Internet te omogućuje pristup datotekama 24 sata/dan.

 

FTP server koristi se uglavnom za postavljanje vaših Internet stranica ukoliko ih posjedujete, te je to jedno od najjednostavnijih rješenja za pohranjivanje iCalendar datoteke koju želite sinkronizirati sa odabranim portalima. Pristup datoteci nakon postavljanja je vrlo jednostavan, te je potrebno samo kopirati njezinu Web putanju na serveru, adresom koja je prilagođena standardnom pristupu datoteka na Internetu.

 

Što je potrebno prije unosa postavki FTP poslužitelja?

 

Potrebno je imati pristup i informacije FTP poslužitelja. Te informacije ste dobili prilikom zakupa servera, prije izrade vaših Web stranica, ili te informacije ima tvrtka (administrator), koja je za vas izradila vaše Web stranice.

Informacije za pristup se sastoje od dokumenta sa informacijama za pristup serveru i to: adresi, korisničkim podacima, zaporkama i dr.

 

Koje postavke je potrebno unijeti?

 

Za potrebe primjera, uzet ćemo izmišljene informacije kako bi prikazali postupak unosa informacija. Ukoliko posjedujete dokument za pristup FTP serveru, možete unijeti vaše informacije koje se ne bi trebale drastično razlikovati u strukturi koju ovdje prikazujemo.

 

1. Korak

Pretpostavimo da imate Web stranice vaših smještaja na Internetu, a Web adresa vaših stranica je http://apartmani-jadranka.hr

 

U dokumentu za pristup serveru vaših Web stranica nalaziti će se slijedeće informacije (kao za navedeni primjer):

FTP poslužitelj: ftp.apartmani-jadranka.hr

FTP pristupni broj porta: 21

FTP korisničko ime: veselahr (Jadranka Vesela)

FTP zaporka: 123asd

 

To su sve informacije koje su nam potrebne za pristup FTP serveru.

Unesite potrebne informacije u predviđena polja za FTP pristup. Nakon što su informacije unesene, izaberite Uspostavi FTP vezu sa poslužiteljem kako bi provjerili jeste li uspješno spojeni sa poslužiteljem.

 

Prilikom uspješnog spajanja sa poslužiteljem, prikazati će se lista mapa na FTP serveru. Slijedeći korak je izabrati željenu mapu za spremanje iCalendar datoteke prilikom izvoza kalendara termina.

 

2. Korak

Nakon uspješnog spajanja na FTP server, potrebno je odabrati mjesto gdje će se spremati iCalendar datoteka prilikom izvoza.

Najčešće, izabrati će te mapu unutar koje se nalaze vaše Web stranice (ili mapu po želji kreiranu unutar mape vaših Web stranica). Adresa mape vaših stranica će uglavnom početi u obliku imena korisnika, u našem slučaju veselahr, te u nastavku sadržavati adresu domene stranica (apartmani-jadranka.hr), te na kraju početnu mapu za postavljanje Web stranica pod nazivom wwwroot.

 

Potrebno je izborom na listi doći do te mape tako da duplo kliknete na izabrani red na listi koji vodi do željene mape. Ukoliko pogriješite u izboru, vratite se na listu odabirom opcije natrag.

 

primjer odabira željene mape:

/veselahr/apartmani-jadranka.hr/wwwroot

 

Nakon odabira i ulaza u željenu mapu (gore navedenu za primjer), unutar polja adrese iCalendar datoteke, trebala bi se nalaziti puna adresa do datoteke, kamo će se izvoz datoteke izvršiti.

 

Primjer krajne putanje iCalendar datoteke za izvoz na serveru:

/veselahr/apartmani-jadranka.hr/wwwroot/iCalendar.ics

 

Adresa datoteke za izvoz je postavljena, te možemo spremiti postavke programa, kako bi se putanja zapamtila prilikom idućeg izvoza kalendara termina.

 

Kako koristiti i pristupiti datoteci na Internetu

 

Ukoliko su postavke uspješno unesene, adresa predviđena za izvoz iCalendar datoteke je odabrana i spremljena. Prilikom slijedećeg izvoza Kalendara termina, program će se spojiti sa izabranim postavkama na server, te prebaciti izrađenu datoteku u izabranu mapu na serveru. Sada je iCalendar datoteka dostupna na Internetu za korištenje i povezivanje sa Internet stranicama koje je mogu koristiti za sinkronizaciju.

 

Važno je napomenuti kako adresa datoteke koju smo izabrali prilikom unosa postavki FTP poslužitelja, NIJE jednaka adresi pristupa toj datoteci na Internetu!

Pristup vašim stranicama omogućen je jednostavnim pozivom vaše domene (u našem slučaju http://apartmani-jadranka.hr) te je to adresa koju je potrebno izabrati za pristup iCalendar datoteci.

 

Da bi ste provjerili da je pristup vašoj datoteci uspješan, u Web preglednik (nakon izvoza Kalendara termina, naravno) unesite slijedeći oblik adrese:

http://apartmani-jadranka.hr/iCalendar.ics

 

Ukoliko je datoteka uspješno izvezena na server te je dostupna za preuzimanje, Internet preglednik neće javiti grešku već ponuditi vam da datoteku i preuzmete.

 

Kako koristiti iCalendar datoteku za sinkronizaciju

 

Svaki poznatiji portal za iznajmljivače, nudi mogućnost izbora sinkronizacije termina sa datotekom iCalendar formata. Neki od onih koji nude tu mogućnost su:

- https://www.google.com/calendar

- https://calendar.live.com/calendar/calendar.aspx

- https://www.airbnb.com/

- http://www.booking.com/

 

Na primjer, ukoliko na vašim Internet stranicama koristite module Google Calendar (plug-in za CMS sustave) za prikaz zauzeća termina, sinkronizacija termina je vrlo jednostavna, te je svaka promjena brzo vidljiva direktno nakon izvoza kalendara iz programa.

 

Više informacija:

- http://en.wikipedia.org/wiki/ICalendar

- https://www.airbnb.com/help/article/99

- http://blog.keepmebooked.com/2011/07/sync-keepmebooked-with-airbnb-google.html

 

Za detaljne informacije o sinkronizaciji sa pojedinim portalom, kontaktirajte željeni portal na kojem se oglašavate, kako bi vam poslali detaljna uputstva za postavke sinkronizacije kalendara termina iCalendar datotekom.