Izrada Ponuda

Navigation:  Referenca Alata Programa > Ponude-Predračuni >

Izrada Ponuda

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Unos ponude

Izrada Ponude za Gosta

 

Izrada nove Ponude za Gosta otvara se izborom alata Izrada Ponude na paleti alata.

Na Glavnoj Alatnoj Traci izaberite Nova Ponuda

Kreirati će se nova ponuda i automatski popuniti neki elementi ponude: Šifra Ponude, Datum Ponude, Broj Odraslih, Ponuda Vrijedi Dana (informacija iz postavki programa)

 

Prije unosa stavaka ponude obavezno izaberite Gosta sa padajućeg  izbornika ukoliko je gost već uveden u Evidenciju. Ukoliko nemate gosta u evidenciji te želite unijeti novog potencijalnoga gosta, izaberite Brz Unos Gosta (ikona nakon izbornika Gostiju)

 

Na izborniku Osnovni Jezik Ponude možete izabrati jezik ispisa ponude ukoliko je gost stranac te želite omogućiti gostu bolje razumijevanje ponude.

Izbornik Napomena Ponude vam omogućuje da unesete proizvoljan tekst u središtu izvještaja ponude, koji možete iskoristiti za obavještavanje gosta slobodnim informacijama koje smatrate važnim a nisu dio generiranja ponude (npr. informacijama jedinice - klikom na gumb Popuni Infom Jedinice). Napomenu također možete prevesti alatom za automatski prijevod odabirom gumba za prijevod.

 

Stavke ponude

Stavku ponude unosite tako da redoslijedom izabirete unose sa izbornika slijedećim redom:

 

- Termin OD

- Termin DO

- Smještajna Jedinica (cijene jedinica automatski filtrirane ovisno o sezoni)

Cijena noćenja i Broj noćenja automatski se izračunavaju, te nakon izračuna potvrdite unos stavke na gumb Dodaj Stavku . Stavke ponude sa pripadajućim Sezonama biti će dodana na listu stavaka trenutne ponude.

 

       Možete dodati više stavaka na ponudu. Stavke Ponude se automatski kreiraju ovisno o Sezoni unutar kojih se termini nalaze! Na prijelazu Sezona kreiraju se dvije stavke od kojih svaka stavka sadrži termin unutar odgovarajuće Sezone.

Ovaj postupak omogućuje vama i vašem Gostu uvid u točan obračun cijena noćenja za svaku sezonu, pa nema nesuglasica oko krajnjeg izračuna cijene u ponudi.

 

Važno!

Zbog načina obračuna Sezona kod kojih je bitno da je zadnji dan prethodne Sezone jednak prvom danu iduće Sezone, radi pravilnog automatskog izračunavanja noćenja (računaju se noćenja a ne dani!), prilikom odabira zadnjeg dana prethodne Sezone kao prvog dana Rezervacije s nastavkom u novu Sezonu, prva stavka Rezervacije izračunati će se sa nultim vrijednostima za broj noćenja i iznosa Rezervacije.

 

U tom slučaju ovu stavku možete slobodno izbrisati radi redundancije, jer ne utječe na iznos i obračun Rezervacije!

Izabranu Stavku ponude možete obrisati klikom na gumb sa crvenom oznakom Obriši Stavku pored gumba za dodavanja stavke.

 

Cijelu Ponudu možete obrisati tako da na Glavnoj Alatnoj Traci izaberete Obriši. Da bi spremili promjene izaberite Snimi.

 

Dodatne stavke ponude

Dodate stavke ponude služe za unos dodatnih informacija o uslugama ili proizvodima koje želite staviti u ponudu za gosta. Najčešće su to usluge pansiona, polupansiona,  ili pomoćnih ležajeva za gosta.

Sve dodatne stavke se unose iz liste dodatnih usluga koje unosite u predviđenom alatu (Administracija/Dodatne Usluge).

Evidenciju dodatnih usluga možete pozvati preko poveznice "Nova Usluga" na samoj formi za unos Ponuda, koja će otvoriti formu za unos i evidenciju dodatnih usluga.

 

Postupak unosa Dodatne Stavke Ponude je slijedeći:

- Izaberite uslugu sa padajućeg izbornika Usluga

- unesite količinu usluge (količina ovisi o vrsti usluge i načinu obračuna - početna se količina postavlja na ukupan broj dana stavaka)

- prihvatite odabir klikom na gumb Dodaj Stavku

 

Brisanje Dodatne Stavke Ponude vrši se odabirom željene dodatne stavke ponude, te klikom na gumb Obriši Stavku

 

Nakon završetka unosa Ponude, na Glavnoj Alatnoj Traci izaberite Snimi.

 

Izvoz Ili Ispis Ponude

 

Izabrani jezik Ponude (izbornik Osnovni Jezik Ponude) utječe na sve opcije ispisa i izvoza dokumenta Ponude!

 

Ponudu možete ispisati tek nakon snimanja promjena tako da na Glavnoj Alatnoj Traci izaberete Ispis Ponude.

Ponudu možete poslati direktno gostu putem e-pošte (ukoliko su postavke slanja e-pošte pravilno podešene) odabirom na Pošalji Ponudu nakon čega će program prvo ispisati Ponudu u PDF format dokumenta te vas upitati za spremanje tog dokumenta, a onda pokrenuti prozor za slanje e-pošte sa dokumentom već uključenim kao prilog e-pošte.

Ponudu možete Izvesti u neki od ponuđenih formata sa izborom na Format Izvoza u Glavnoj Alatnoj Traci.